Vaste apparatuur

Wat is vaste apparatuur?

Als je tanden of kiezen scheef in je mond staan, kan je een vaste beugel dragen om ze weer recht te zetten. Wij noemen dat: vaste apparatuur.

Hoe werkt het?

Een beugel wordt met de brackets op je tanden vastgezet. Een bracket is een klein handvat op je tand. Voor elke maat tand is er een andere bracket die precies past. Brackets worden ook slotjes of blokjes genoemd. Brackets zijn standaard van titanium maar tegen een meerprijs kunnen we ook transparante brackets plaatsen.

Door oogjes van de brackets wordt een veerkrachtige draad geplaatst. Die zorgt ervoor dat er druk komt op je tanden waardoor ze rechter gaan staan. De kracht of druk op je tand is ongeveer 20 gram. Omdat die druk 24 uur per dag, 7 dagen per week aanwezig is, groeien je tanden naar een rechte stand in de kaak.

Het plaatsen van de vaste beugel

Het plaatsen van de vaste apparatuur duurt ongeveer 1,5 uur voor beide kaken. Om te beginnen worden je tanden gepolijst met een pasta. Daarna wordt je mond zo droog mogelijk gemaakt door het speeksel weg te halen. Dit gebeurd met een speekselzuiger en watjes. Dan worden je tanden ruw gemaakt met een speciale vloeistof waardoor de lijm beter plakt. Vervolgens worden de brackets heel precies op je tanden geplaatst. Na enkele minuten kan de beugeldraad er al in.

Bijwerkingen

De eerste dagen kunnen je tanden gevoelig zijn door de druk die de draad uitoefend. Als je er erg veel last van hebt kun je een pijnstiller gebruiken. Je tong, wangen en lippen kunnen geïrriteerd zijn omdat ze moeten wennen aan de beugel. Als je last hebt van een scherp randje kun je hier een bolletje was op smeren.

Schoonmaken en onderhoud

De brackets zijn vastgelijmd, maar bij het eten van harde dingen kan een bracket afbreken. Kijk dus uit met harde en kleverige dingen.

Met een beugel heb je meer kans op gaatjes, want door de brackets en draden blijven er meer etensresten plakken in je mond. Poets daarom twee keer per dag uitgebreid. Na het plaatsen van de beugel krijg je uitgebreide poetsinstructies van ons, maar bekijk ook onze pagina met poets- en voedingsinstructies.

Beugel kapot

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat er een bracket losraakt of de draad knapt of verschuift. Neem bij klachten altijd contact met ons op. Dan kijken we of het tijdens je volgende controleafspraak kunnen verhelpen of dat je toch iets eerder moet terugkomen.

Kijk voor klachten in het weekend of in een vakantieperiode op onze EHBO pagina.