Voeding en instructieformulieren

Poetsen

Het is belangrijk dat je goed poetst met een beugel in je mond. Het poetsen wordt uitgelegd bij het plaatsen van de beugel.
Bekijk hier het filmpje waarin ook het poetsen uitgelegd wordt.

Voeding

Als je een blokjes/slotjes beugel hebt, is het belangrijk dat je rekening houdt met wat je eet en drinkt.

Harde en kleverige dingen

Met een blokjes/slotjes beugel moet je opletten met harde dingen. Zuurballen, lolly’s, pepermuntjes en dergelijke kun je niet meer eten. Deze zijn echt te hard, waardoor de lijmverbinding breekt en je blokje losraakt. Harde dingen als een appel, stokbrood en rauwe wortel kun je wel eten, maar niet meer afhappen. Snijd dit even in stukjes en kauw dan met je kiezen.

Kleverige dingen zoals toffees, winegums, kauwgom kun je beter niet gebruiken. Het draad dat in het begin in je beugel wordt geplaatst is erg dun en flexibel. Door de kleverige dingen werkt je draad niet meer naar behoren. Na ongeveer een half jaar zit er een dik staaldraad in en kun je wel weer kleverige dingen eten. Het is toch beter voor je tanden om het niet te doen, want het gaat dan om je blokjes op je tanden plakken, waardoor je kans op gaatjes hebt.

Drinken

Met het drinken moet je letten op de combinatie van zoet en zuur. Drink daarom met een beugel geen appelsap, ijsthee en koolzuurhoudende dranken. Onder de blokjes kan niets komen, maar doordat het zoet en zuur is, kan je tand verkleuren. Dit heeft tot gevolg dat als de beugel eruit gehaald is je kan zien waar de blokjes gezeten hebben. Daarom is het echt belangrijk deze dranken te laten staan. Water, thee, melk, limonade kun je gewoon drinken. Heb je een keer een feestje of wil je in het weekend heel graag een glaasje cola, dan kan dit best eenmalig. Houd het dan wel bij één glaasje en doe het niet structureel.

Spoelen

Naast dat je oplet met wat je eet en drinkt, is het belangrijk dat je elke avond spoelt met fluoridespoeling zolang je de beugel hebt. Dit is een extra bescherming voor je tanden gedurende de beugelbehandeling.