Spoedgevallen

Spoedgevallen

Soms gaat er iets los of kapot gaan aan je beugel. Tijdens werkdagen kun je ons voor alle problemen bellen op 038-460 2802 of mailen op info@orthodontistzwolle.nl. Als er tijdens een vakantie iets los of kapot gaat kun je veel klachten zelf verhelpen, zie hiervoor onderstaande tips.

Los blokje

Heb je een blokje (bracket) los? Als je er geen last van hebt kun je deze gewoon laten zitten. Als je er toch klachten van hebt kun je proberen zelf het draadje af te (laten) knippen met een nagelknipper of kniptangetje, zodat je geen last hebt van het blokje en eventueel een prikkend draadje. Je hoeft in de vakantie niet naar de dienstdoende orthodontist te gaan, omdat iedere orthodontist weer een eigen merk brackets gebruikt. Stuur ons wel even een e-mail of bel na de vakantie naar de praktijk om een afspraak te maken.

Prikkend draadje

Heb je last van een prikkend draadje in je wang? Laat één van je ouders/verzorgers deze achter het laatste blokje zo kort mogelijk afknippen. Dit kan gedaan worden met een nagelknippertje of een kniptangetje. Lukt dit niet? Doe er dan een bolletje was op. Als je geen was meer hebt, kun je hier ook suikervrije kauwgom op plakken.

Kapotte activator/plaatje

Is je activator of je plaatje kapot? Als het geen pijn doet, kan je deze blijven dragen. Een scherp randje kun je evt. met een nagelvijltje gladmaken. Doet het dragen van je beugel wel pijn, laat de beugel dan uit. Stuur ons wel even een e-mail of bel na de vakantie voor een afspraak.

Forsus

Zit de Forsus los, probeer dan het draad in de onderkaak door te knippen. Je kunt dan het draad eruit halen. Aan de bovenkant kun je ook de draadjes losknippen, zodat je deze uit de band kunt halen. Stuur ons wel even een e-mail of bel na de vakantie voor een afspraak.

Herbst

Zit de Herbst los aan 1 van je kiezen? Probeer deze terug op de kies te drukken. Het is belangrijk dat je daar wel goed blijft poetsen en evt. veel spoelen met water. Neem je inbus sleuteltje mee op vakantie zodat je de pootjes weer vast kunt draaien als deze los zitten. Ook kun je de pootjes juist losdraaien en uitnemen bij ernstige klachten.

Losse spalk

Is het spalkje achter je tanden los? Probeer een afspraak bij je tandarts te maken om deze zo snel mogelijk vast te zetten. Ook kun je ons een e-mail sturen of bel na de vakantie voor een afspraak.

Invisalign

Als er een Invisalign aligner kapot is (bijv. een scheurtje in het materiaal) kun je deze, als er geen pijnklachten zijn, blijven dragen. Mocht het toch klachten geven vervang dan beide aligners met de eerstvolgende set. Een missende attachment kan in principe niet direct kwaad, dit kan gerust wachten tot je volgende afspraak.

Dienstdoende orthodontist

Kom je er met bovenstaande tips niet uit en kunnen de klachten niet wachten tot na de vakantie neem dan contact op met de dienstdoende orthodontist: 038-460 2802. Op onze voicemail worden de contactgegevens van de dienstdoende orthodontist benoemd.