Spoedgevallen

Spoedgevallen

Soms gaat er iets los of kapot gaan aan je beugel. Tijdens werkdagen kun je ons voor alle problemen bellen op 038-460 2802 of mailen op info@orthodontistzwolle.nl. Als er tijdens een vakantie iets los of kapot gaat kun je veel klachten zelf verhelpen, zie hiervoor onderstaande tips.

Los blokje

Heb je een blokje (bracket) los? Als je er geen last van hebt kun je deze gewoon laten zitten. Als je er toch klachten van hebt kun je proberen zelf het draadje af te (laten) knippen met een nagelknipper of kniptangetje, zodat je geen last hebt van het blokje en eventueel een prikkend draadje. Je hoeft in de vakantie niet naar de dienstdoende orthodontist te gaan, omdat iedere orthodontist weer een eigen merk brackets gebruikt. Stuur ons wel even een e-mail of bel na de vakantie naar de praktijk om een afspraak te maken.

Losse button

Een losgekomen button kan in principe geen kwaad. Wel is het belangrijk dat je elastieken niet anders gaat dragen of elastieken aan 1 kant van je mond gaat dragen. Stop in dat geval volledig met het dragen van elastieken. Je hoeft voor een losse button niet naar de dienstdoende orthodontist of tandarts. Stuur ons wel even een e-mail of bel na de vakantie naar de praktijk om een afspraak te maken.

Prikkend draadje

Heb je last van een prikkend draadje in je wang? Laat één van je ouders/verzorgers deze achter het laatste blokje zo kort mogelijk afknippen. Dit kan gedaan worden met een nagelknippertje of een kniptangetje. Lukt dit niet? Doe er dan een bolletje was op. Als je geen was meer hebt, kun je hier ook suikervrije kauwgom op plakken.

Kapotte activator/plaatje

Is je activator of je plaatje kapot? Als het geen pijn doet, kan je deze blijven dragen. Een scherp randje kun je evt. met een nagelvijltje gladmaken. Doet het dragen van je beugel wel pijn, laat de beugel dan uit. Stuur ons wel even een e-mail of bel na de vakantie voor een afspraak.

Forsus

Zit de Forsus los, probeer dan het draad in de onderkaak door te knippen. Je kunt dan het draad eruit halen. Aan de bovenkant kun je ook de draadjes losknippen, zodat je deze uit de band kunt halen. Stuur ons wel even een e-mail of bel na de vakantie voor een afspraak.

Herbst

Zit de Herbst los aan 1 van je kiezen? Probeer deze terug op de kies te drukken. Het is belangrijk dat je daar wel goed blijft poetsen en evt. veel spoelen met water. Neem je inbus sleuteltje mee op vakantie zodat je de pootjes weer vast kunt draaien als deze los zitten. Ook kun je de pootjes juist losdraaien en uitnemen bij ernstige klachten.

Losse spalk

Is het spalkje achter je tanden los? Probeer een afspraak bij je tandarts te maken om deze zo snel mogelijk vast te zetten. Ook kun je ons een e-mail sturen of bel na de vakantie voor een afspraak.

Invisalign

Als er een Invisalign aligner kapot is (bijv. een scheurtje in het materiaal) kun je deze, als er geen pijnklachten zijn, blijven dragen. Mocht het toch klachten geven vervang dan beide aligners met de eerstvolgende set. Een missende attachment kan in principe niet direct kwaad, dit kan gerust wachten tot je volgende afspraak.

Dienstdoende orthodontist

Kom je er met bovenstaande tips niet uit en kunnen de klachten niet wachten tot na het weekend of de vakantie dan kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week contact opnemen met de Tandarts Spoed Praktijk. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0900-8602. Kijk voor meer informatie over de Tandarts Spoed Praktijk op hun website.

De Tandarts Spoed Praktijk kan bijvoorbeeld een prikkend draadje afknippen om pijn te verlichten, maar ze zijn niet in staat om een beugel te repareren, zoals het terugplaatsen van een slotje. Hiervoor kun je na het weekend/ vakantie contact opnemen met onze praktijk.

Indien je na overleg met de Tandarts Spoed Praktijk niet tot een passende oplossing kunt komen kun je contact opnemen met orthodontist Lotte Veldhuijzen van Zanten via telefoonnummer 06-2184 2214. Bij voorkeur contact via WhatsApp.