Plaatapparatuur

Wat is plaatapparatuur?

Plaatapparatuur bestaat uit een kunsthars plaat die tegen het gehemelte aansluit. Aan dit kunsthars zitten metaaldraden vast om het plaatje houvast in de mond te geven en veerkrachtige draden die tanden en kiezen kunnen verplaatsen. Soms is er een expansieschroef in het plaatje verwerkt die uitgedraaid moet worden.

De kleur van het plaatje mag je zelf uitkiezen; van zalmroze (tandvleeskleur) tot glittergoud.

Hoe vaak moet je de beugel dragen?

De beugel moet je dag en nacht dragen, tenzij anders is afgesproken. Alleen bij bepaalde sporten en het poetsen van je tanden doe je de plaat uit.

Bijwerkingen

De eerste dagen kan het spreken wat lastig zijn en maakt je mond extra veel speeksel aan, waardoor je vaker moet slikken. Soms kunnen je tanden en kiezen die verplaatst moeten worden wat gevoelig zijn. Voor beide zaken geldt; hoe langer en vaker je de plaat draagt, hoe sneller je er aan went!

Schoonmaken en onderhoud

Iedere keer nadat je gegeten hebt moet je het plaatje goed schoonmaken. Dit kan met een tandenborstel en koud water, tandpasta is niet nodig. Borstel het apparaat voorzichtig schoon. Doe dit niet te ruw, want de haakjes en veertjes kunnen makkelijk verbuigen. Witte aanslag (kalkaanslag) op de beugel kun je eenvoudig verwijderen door de plaat even te laten weken in een lauwe oplossing van water en azijn. Als je de beugel niet draagt kun je deze opbergen in het bewaardoosje wat je hebt meegekregen, zo voorkom je dat deze beschadigd of kwijtraakt.