Headgear (buitenbeugel)

 • Wat is een headgear?

  De headgear (buitenbeugel) is een uitneembare beugel. Het is een metalen boog die aan de eerste grote kiezen in de bovenkaak vast zit. De buitenbeugel wordt door een elastiek vanuit de nek naar achter getrokken. De buitenbeugel remt de groei van je bovenkaak en verplaatst de kiezen van je bovenkaak een beetje naar achteren.

  Hoe vaak moet je de beugel dragen?

  De buitenbeugel moet in de meeste gevallen ongeveer 16 uur per dag worden gedragen. Bij bepaalde sporten en het poetsen van je tanden kun je de beugel uitdoen.

  Bijwerkingen

  Na het plaatsen of na een controleafspraak kunnen je kiezen gevoelig zijn. Dit gaat na enkele dagen vanzelf over. Als je last hebt van een scherp randje kun je deze afdekken met een bolletje was of evt. suikervrije kauwgom.

  Schoonmaken en onderhoud

  Tijdens het eten mag je de beugel uitdoen. Poets na het eten je tanden, maar ook je beugel. Spoel de buitenbeugel eerst af onder de kraan en poets hem daarna schoon met een tandenborstel, tandpasta is niet nodig.

  Beugel kapot

  Neem altijd contact met ons op als er iets kapot is aan je beugel.

  Terug naar de verschillende behandelingen

 • Mededelingen

  Wachtlijst
  Op dit moment bedraagt de lengte van de wachtlijst voor tieners circa 8 á 9 maanden. De wachtlijst voor volwassenen (18+) bedraagt circa 2 jaar.
  Een spoedconsult kan binnen 3 maanden plaatsvinden.

  Vakantiesluiting
  Onze praktijk is gesloten van vrijdag 14 februari t/m zondag 23 februari i.v.m. de voorjaarsvakantie. Kijk op onze EHBO pagina wat te doen in geval van spoed.